MELOPITA
MELOPITA
PROSTE CIASTO SEROWO-MIODOWE
O SMAKU KRÓWKOWYM
To bardzo proste ciasto
typu sernik popularne na niektórych wyspach greckich np.Sifno czy Folegandro.
Głownym składnikiem jest grecki ser typu ricotta.
Składniki:
-1 kg sera greckiego mizythra lub anthotyro
-szklanka miodu ,najlepiej- tymiankowego
-3/4 szklanki cukru
-1 wanilia
-3 jajka (inne przepisy podają nawet 9 aby składniki lepiej się związały)
-do posypania- w zalezności od upodobania-
-zmielone migdały lub cynamon lub tymianek.
Posypane cynamonem jest z pewnością mniej kaloryczne. |
Rozdrabniamy ser.
Grecy robią to tylko widelcem ale dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej jest oczywiście polskim zwyczajem przepuścić go dwa razy przez maszynkę lub inną praskę.
Dodajemy miód,cukier i wanilię i łączymy te składniki np.widelcem.
Na koniec wbijamy jajka i...do piekarnika na jakies 50 minut.
Ja je wolę w wersji bardziej płaskiej bo lepiej sie przypieka i nabiera krówkowego smaku dlatego wlewam go do foremki gdzie osiąga jakies 4-5 cm wysokosci tylko.Najlepiej smakuje w wydaniu najbardziej kalorycznym czyli posypane migdałami.
Ser mizythra jest serem słodkim,owczym .Jesli go zechcemy zastąpić krowim twarogiem z pewnoscia uzyskamy inny smak.
Komentarze
Prześlij komentarz