MELOPITA


                                             

      MELOPITA

PROSTE CIASTO SEROWO-MIODOWE
O SMAKU KRÓWKOWYM

                      





To bardzo proste ciasto
typu sernik popularne na niektórych wyspach greckich np.Sifno czy Folegandro.
Głownym składnikiem jest grecki ser typu ricotta.



  Składniki:
-1 kg sera greckiego mizythra lub anthotyro
-szklanka miodu ,najlepiej- tymiankowego
-3/4 szklanki cukru
-1 wanilia
-3 jajka (inne przepisy podają nawet 9 aby składniki lepiej się związały)
-do posypania- w zalezności od upodobania-
-zmielone migdały lub cynamon lub tymianek.



Posypane cynamonem jest z pewnością mniej kaloryczne.





Rozdrabniamy ser.
Grecy  robią to tylko widelcem ale dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej jest oczywiście polskim zwyczajem przepuścić go dwa razy przez maszynkę lub inną praskę.
Dodajemy miód,cukier i wanilię i łączymy te składniki np.widelcem.
Na koniec wbijamy jajka i...do piekarnika na jakies 50 minut.
Ja je wolę w wersji bardziej płaskiej bo lepiej sie przypieka i nabiera krówkowego smaku dlatego wlewam go do foremki gdzie osiąga jakies  4-5 cm wysokosci tylko.Najlepiej smakuje w wydaniu najbardziej kalorycznym czyli posypane migdałami.
Ser mizythra jest serem słodkim,owczym .Jesli go zechcemy zastąpić krowim twarogiem z pewnoscia uzyskamy inny smak.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kominek pilnie poszukiwany.

Aleja Aleksandry.